Fødselsdag og julemad

26 år og dermed nu et år ældre. Det er egentlig ikke, fordi jeg går ret meget op i at tallet vokser. Det har jeg slet ikke tid til, da alt fokus er på, at jeg har fødselsdag. Det faktum, at det er min dag overskygger fuldstændigt det, at jeg nu er tættere på 30 end de 20.

Jeg elsker simpelthen alt ved at have fødselsdag. Jeg elsker at gå og skrive ønsker på ønskesedlen hele året, at forberede hvad der skal på menuen og at det er en hel dag med god grund til hygge. Derfor har jeg i år været så smart at fejre selve dagen i går med min søde kæreste og mine forældre. På lørdag får jeg så hele familien ind ad døren til mere fest og farver. Det er skønt.

Da jeg har fødselsdag så tæt på jul, er det oplagt at udnytte dagen, hvor jeg helt selv bestemmer menuen. Endnu en ting jeg elsker ved fødselsdag er, at man må spise slik med mælk til morgenmad, hvis man vil det. Det er i hvert fald, den regel vi har hos os. Og da jeg ikke synes, julen kan starte for tidligt, er menuen stort set hvert år julemad i lange baner.

2014-11-18 19.59.54-1

I år var ingen undtagelse. Menuen stod på flæskesteg, rødkål, brune kartofler og massere af brun sovs. Til dessert fik vi ris a la mande, som jeg synes min mor fortjener en præmie for. Den var simpelthen så god.

Ingredienser (6 pers)

1 l sødmælk
2,5 dl grødris
2 vanillestænger
100g smuttede, hakkede mandler
ca 0,5 dl sukker
½ l piskefløde

  • Kog mælk og ris til grød ved svag varme og under omrøring
  • Lad de flækkede vanillestænger koge med, så de udnyttes optimalt
  • Tilsæt de hakkede mandler og sukker, når grøden er kogt men stadig lun
  • Pisk fløden til skum og vend den i grøden, når grøden er HELT kold

Ris ala mande er endnu en ting som er naturligt fri for gluten, når man laver det selv. Jeg er ikke stødt på kirsebærsovs med gluten, men jeg har læst, at hvis man laver den selv, skal den jævnes med mel. Derfor kan jeg kun opfordre til lige at læse godt og grundigt på dem. Vi brugte den fra Den gamle fabrik og den er i hvert fald glutenfri. På de fleste står der, at de er tilsat modificeret stivelse, hvilket oftest er lavet af majsmel. Skulle det være lavet af hvede, skal det fremgå, at det indeholder gluten.

 

Pernille H Petersen

, , , ,

One Response to Fødselsdag og julemad

  1. Christina 27. februar 2016 at 22:49 #

    Vil bare lige tilføje at isis kirsebærsauce er glutenfri 😉

Skriv et svar