Glutenfrie produkter med gluten

Det sker jævnligt at jeg støder på fortvivlede spørgsmål angående glutenfrie produkter, som indeholder gluten. Hvordan kan der stå glutenfri på forsiden af et produkt og “hvedestivelse” på bagsiden i ingredienslisten?

Det er også dybt forvirrende og især når man som ny og uerfaren træder ind i den glutenfrie verden. Jeg tænkte derfor, det var en idé med et indlæg, som giver en udredning på forvirringen.

Der er en officiel betegnelse, som hedder “renset gluten”, som altså er det som indgår i fødevarer med en glutenholdig ingrediens. Det er altså en måde at behandle kornet på, hvor man nedbryder proteinet (gluten), så der næsten intet er tilbage, bemærk næsten. Det er vedtaget pr lov, at hvis indholdet af gluten er under 0,2 g protein (gluten) pr. 10.000 g af fødevaren i tørvægt også kaldet 20ppm, så må det kaldes glutenfri. Det menes, indholdet af gluten er så lille, at det ikke vil blive betegnet som et allergen.

Det er altså på den måde, der kan havne gluten i de glutenfrie produkter, selvom det altså er i meget, meget små mængder. Det er heldigvis noget, som langt de fleste kan tåle og aldrig vil reagere på. Men desværre, findes der også nogle, som er meget sensitive og altså skal holde sig til 100% glutenfrie produkter, dem som betegnes “naturligt glutenfri”. Så er du særligt sensitiv, så skal du stadig læse på ingredienslisten på trods af produktet er stemplet “glutenfri”.

Personligt, gik der mange år før jeg selv opdagede at der var gluten i mange af de glutenfrie produkter, som jeg lige var blevet så tryg ved. Jeg svinger selv lige til grænsen til at være sensitiv. Det er langt fra alle dage jeg reagerer på den lille smule gluten, som er i de glutenfrie produkter, men er jeg meget træt eller inde i en hektisk periode, så kan jeg godt få en meget lille reaktion. Jeg prøver derfor selv, så vidt muligt, at gå uden om de glutenfrie produkter med gluten i. Samtidig vælger jeg også, at mit liv ikke skal være så besværligt, jeg har ikke lyst til at gøre mig selv mere syg end jeg er. Derfor så vælger jeg de glutenholdige glutenfrie produkter fra, de gange jeg har muligheden, men er ikke konsekvent eller hysterisk omkring det. Jeg bruger derfor oftest den gule/orange Finax mel og sjældent den røde osv. Dermed ikke at sige, det ikke sker, hvis jeg ikke har andet liggende eller synes noget nyt glutenfrit ser spændende ud, så bruger jeg det, det kan I også se i mine opskrifter. Jeg kører altså efter alt med måde princippet.

Så hvad skal du gøre, tænker du nok? Og desværre kan jeg ikke svare på det for dig. Det er meget individuelt hvor meget man reagerer på gluten og hvordan ens krop reagerer. Det er derfor vigtigt, at du lytter til dig selv. Finder din egen grænse og det som du selv er tryg ved. Jeg kan ikke mærke efter i jeres maver, det er kun jer selv, som ved hvordan I har det med glutenfri gluten.

Er det stadig forvirrende eller er der noget som I ikke forstår, så skriv endelig til mig i kommentarfeltet på dette indlæg. På den måde kan vi hjælpe hinanden.

Med ønsket om en fantastisk sensommer weekend herfra.

Pernille

, ,

6 Responses to Glutenfrie produkter med gluten

  1. Tove 16. august 2016 at 13:18 #

    Takk for tips, merkingen er annerledes her enn i Norge så vi synes det er litt vanskelig å finne ut av det som nyinnflyttet. Hva med “Kan inneholde hvete”? Er det trygt? I Norge går det vanligvis fint for en med cøliaki, da det kun dreier seg om spor av gluten. Bør man unngå slike produkter her?

    • Pernille 19. august 2016 at 8:58 #

      Mange reagerer ikke på spor af. Er man sensitiv, som jeg, så er det bedst at holde sig fra det. Jeg selv, spiser det kun meget, meget sjældent hvis der står “spor af” 🙂
      Men, det er nok bedst at mærke efter hvad din egen krop siger til det.

  2. Birgitte Jensen 10. februar 2018 at 20:37 #

    Tak for en god hjemmeside. Jeg er farmor til en pige på tre, som lige har fået konstateret cøliaki. Jeg bruger rigtig meget tid på at lære om sygdommen, søge opskrifter, prøve opskrifterne af, da jeg har hende flere dage om uge.
    Jeg har et par spørgsmål.
    Hvordan kan man se om hun er særlig sensitiv, jeg ved der er nogle tal, men kender ikke rammerne for hvor de skal ligge/aflæse dem.
    Cøliaki, er det det samme som glutenintolerance, og er glutenintolerance det samme som glutenallergi?
    Jeg mangler også information om, hvad det er jeg skal kigge efter på indholdsbeskrivelsen af varerne. Jeg ved selvfølgelig der ikke må stå indeholder gluten, indeholder hvedestivelse – men hvilke andre betegnelser skal jeg holde øje med?
    Med venlig hilsen
    Birgitte Jensen

  3. Lise Sostack 6. januar 2020 at 13:43 #

    Hej Pernille, jeg kan ikke få det til at passe med 20 pmm. Vil du skrive regnestykket op? Jeg får det til 200 ppm. Det er selvfølgelig en detalje. Din artikel er interessant. Jeg overvejer selv at skære ned på gluten, selvom jeg ikke har allergi.
    Venlig hilsen LISE

  4. Louise 15. november 2020 at 9:51 #

    Tak for et godt indlæg :-). Jeg har lige fået konstateret cøliaki som 39-årige, og det er lidt af en udfordring. Jeg har læst flere steder rundt om på internettet, at man skriver at man skal mærke efter hvad/hvor meget man kan tåle. Må man fx spise produkter, der indeholder spor af gluten osv. Men jeg har samtidig fået at vide, at det er vigtigt helt at holde sig fra gluten. Uden undtagelser. For det kan godt være, at man ikke reagerer med de vilde symptomer, men der sker stadig skader i tarmen.

    Anyway, jeg glæder mig til at gå på opdagelse her på siden :-).

    • Pernille 15. november 2020 at 10:02 #

      Hej Louise.
      Ja, det må være noget af en omvæltning. Jeg vil helt klart råde dig til at følge diætist og lægens vejledning. Hvis de siger du skal holde dig helt fra gluten og ikke spise spor af, så skal du følge det.
      Rigtig mange får den besked fra start og får derefter af læge eller sygehusets diætist råd om at mærke efter ifht. spor af. Men du har helt ret i at der sagtens kan ske skader selv om du ikke mærker det. Jeg selv kører 99% af tiden så strikse regler som jeg kan og undgår både spor af, glutenfri produkter med gluten osv. Better safe than sorry er mit princip 🙂
      Håber du finder noget herinde du kan bruge, har du spørgsmål til det forskellige skal du bare skrive i kommentarfeltet.

      God dag!
      Pernille

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.