Om Cøliaki

At finde hoved og hale i hvad man må og ikke må når man lige har fået konstateret cøliaki, er som en helt videnskab. En af de ting som jeg selv fandt stor hjælp fra Sundhedsstyrelsens brochure “Cøliaki og mad uden Gluten”. Især de sidste sider, som indeholder en fin oversigt over hvad du må spise og ikke må spise, var rigtig hjælpsom når man rendte rundt i supermarkedet, som en høne uden hoved for at finde frem til noget man kunne proppe i sig.

Jeg har prøvet at samle lidt information omkring Cøliaki til jer her.

Cøliaki er en sygdom i tyndtarmen. Det er en kronisk sygdom, hvilket vil sige det er for resten af livet. Der kan være mange forskellige symptomer, jeg selv blev meget træt og begyndte at tabe håret, andre får udslæt, store vægttab eller noget helt andet. Cøliaki er en overfølsom reaktion på proteinindholdet i hvede, ryg og byg kaldet gluten. Gluten udgør op til 80% af proteinindholdet i de 3 korntyper. Havre har et meget lille indhold af dette skadelige protein og de fleste tåler det så længe det er “rent”, det vil sige at det ikke er produceret sammen med andre glutenholdige korntyper. Der findes ikke en behandling for cøliaki – du behandler altså dig selv ved at spise en glutenfri kost.

Gluten går ned og skader en del af tyndtarmens slimhinde. Som jeg har forstået det, er det nærmest en betændelseslignende tilstand. Når tarmens overflade er beskadiget fordøjes maden altså dårligere og man får ikke alle de nærrigsstoffer ud af maden som man burde.

Det er meget individuelt hvor meget man reagerer på gluten, og hvor store symptomer man får. Det er dog vigtigt at understrege, at tarmens slimhinde godt kan tage skade, selv om man ikke reagerer ved at spise gluten. Jeg selv spiser ALDRIG gluten med vilje, jeg vil dog ikke sige, at der kan ske fejltagelser. Jeg er rigtig sensitiv, hvilket betyder jeg reagerer selv på de mindste doser gluten. Grunden til at det er vigtigt at spise en glutenfri kost når man har cøliaki, skyldes den øgede risiko der er for knogleskørhed, mangel på vitaminer og mineraler samt en større risiko for at få kræft i mave-tarmkanalen.

Det er ikke let at holde sig glutenfri resten af livet, slet ikke når man som jeg har fået konstateret cøliaki i starten af 20’erne, eller for den sagsskyld for dem hvor det først kommer endnu senere. Man ved udemærket hvad det er man går glip af. Jeg håber, at jeg med min blog kan hjælpe andre med cøliaki til at holde hovedet højt når det er sværest, at mine glutenfrie opskrifter kan inspirere til et liv hvor maden ikke smager af afsavn og på bedst muligvis hjælpe med tips og tricks fra min egen hverdag til at holde sig glutenfri.