Glutenfri finskbrød, en forsmag på julen

Glutenfri finskbrød

Jeg har de seneste år ikke haft ret stor succes med at bage glutenfri finskbrød i julen. De er enten flydt rigtig meget ud på bagepladen eller, som sidste år, endt i bunden af ovnen som et stort smulderhelvede af krummer. Hvorfor min mor og jeg ikke har haft succes med det tidligere, ved jeg ikke. Men i år besluttede jeg mig for, at der måtte være en opskrift på glutenfri finskbrød, som kan lykkes, koste hvad det koste vil. Og sært nok lykkedes det faktisk i første forsøg med denne opskrift. Jeg er ellevild over det og synes, I skal have opskriften allerede nu, så I også har mulighed for at gøre et forsøg til jul.

Ingredienser – Glutenfri finskbrød (40 stk)

220 g Rød Finax eller Schär mel mix B
1 ½ tsk Guargummi eller xanthan gummi
85 g sukker
2 æg
180 g smør
50 g mandler
2 spsk perlesukker

1 æg til pensling

  • Bland mel og guargummi grundigt sammen.
  • Tilsæt sukkeret og rør rundt.
  • Tilsæt smørret i mindre stykker.
  • Tilsæt æggene og sammen nu dejen til en fast dej.
  • Rul dejen ud i ca. 1 cm tykke stænger.
  • Tryk dem flade og skær dem ud i cm. 5 cm lange stave.
  • Læg dem på bagepapir og stil dem tildækket i køleskabet i ca. 60 min.
  • Imens hakkes mandlerne groft og blandes med perlesukkeret.
  • Pensel nu finskbrødene med æg og drys med mandler og perlesukkeret.
  • Bag dem nederst i ovnen i 15 min ved 200 grader.

Jeg er helt vild over, at det lykkedes at bage disse glutenfri finskbrød. Desværre var jeg ikke så smart at opbevare dem i en korrekt, lufttæt bøtte. Så min glæde fortog sig noget, da de dagen efter var blevet helt bløde. Så derfor sender jeg lige hintet videre til jer om, det altså faktisk er ret vigtigt. Jeg håber, at I med denne opskrift får modet til at give det et skud.

Pernille

, , , ,

9 Responses to Glutenfri finskbrød, en forsmag på julen

  1. Lea Larsen 23. november 2014 at 11:49 #

    Hejsa Pernille

    Jeg har et spørgsmål vedrørende opskriften .

    Hvad er effekten af guargummi ?

    Kan man evt. undværre det i opskriften ?

    M.V.H Lea.

    • Pernille 23. november 2014 at 12:09 #

      Hej Lea. Guargummi gør at dejen er mere elatisk og sammenhængende. Det er nemlig sjældent glutenfri mel giver den ønskede konsistens. Jeg har ikke prøvet uden. Men hvis du ikke lige har det liggende, så kan det være man i stedet kan bruge husk. Jeg har dog ikke prøvet selv endnu 🙂
      Mvh. Pernille

  2. Jesper 17. november 2017 at 7:18 #

    Hejsa,

    Der er ret meget forskel på Rød Finax og Mix B, så hvilke en brugte du 🙂
    Og har du evt. prøvet med begge?

    Mvh Jesper 🙂

  3. Camilla 14. november 2018 at 21:17 #

    Hej,

    Kan man godt bruge Amo’s melblanding til sødt bagværk, eller alm. amo glutenfri mel, stedet for Finax rød eller Mix B?

    Mvh Camilla

    • Pernille 28. november 2018 at 8:56 #

      Hej Camilla
      Det vil jeg bestemt tro, jeg har selv gode erfaringer med Amos glutenfrie mel svarer meget til Finax i mængde og konsistens 🙂

  4. Lene 23. november 2018 at 13:27 #

    Hvor køber man typisk guargummi?

  5. Britta Frederiksen 9. december 2018 at 18:05 #

    Kan man ikke bruge GFG (gluten fri gluten ) i stedet for guargummi GFG skulle også gøre at dejen er let at arbejde med.
    Hilsen Britta

    • Pernille 13. december 2018 at 9:38 #

      Hej Britta
      Jeg har ikke selv prøvet at bruge GFG, men lad mig gerne vide om det lykkes hvis du prøver 🙂
      Mvh.
      Pernille

  6. Bo 22. november 2019 at 13:36 #

    Hej—
    Mjölmix er ikke glutenfri – kun sådan cirka !
    Fra Finax’s hjemmeside: https://finaxglutenfritt.se/dk/produkter/mjolmix/

    Ingredienser
    Hvedestivelse (max.2 mg gluten/100g), Skummetmælkspulver, Oligofruktose, Fortykningsmiddel: guargummi, Vitaminer og jern

    Hvis bagværket skal være glutenfrit skal man anvende melprodukter fra f.x. ris, majs, boghvede, hirse…..og glutenfri havre.

    Se f.x. helsebixen.dk

    Venlig hilsen Bo

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.