Når jeg møder folk, som ikke kender til cøliaki, så forklarer jeg mig ofte med at gluten “det er hvede, rug og byg”. Ofte så svarer folk tilbage med “nåh, kun det? Jeg troede det var meget mere besværligt?!”. Jeg kan ikke lade være med at sukke lidt indvendigt, mens jeg samtidig på ydersiden smiler og siger at det jo desværre rigtig ofte er netop dét, som gemmer sig alle mulige mærkelige steder, og derfor gør, at det ind i mellem er lidt besværligt.
Er man ny i den glutenfrie verden, eller måske kun hører til i denne verden perifært, så er det måske lidt svært at overskue, hvad man egentlig KAN tåle og hvad man IKKE KAN med cøliaki.
Derfor, har jeg lavet en liste med 10 ting, som mange ikke tror har noget med gluten at gøre, men faktisk (rigtig tit) kan indeholde gluten alligevel.
1. Pølser
Sommeren er over os og hvad bedre end hotdogs eller en pølse med brød direkte fra grillen? Heldigvis har vi flere og flere pølse-mærker, som laver deres pølser uden gluten. Men der er ind i mellem nogle af de lidt billigere mærker, som bruge gluten i form af hvedestivelse eller direkte hvedemel i deres pølser. Vil man være helt sikker på at undgå gluten, så er Hanegal et rigtig godt mærke at købe.
2. Sojasauce
Spiser du sushi eller stegte grøntsager fra en wok så indgår soyasauce ofte, hvorfor tage sig i agt her? Der er traditionelt set gluten i soyasauce, men i den senere tid er der kommet flere glutenfrie versioner. Glutenfri tamarisauce kan bruges som erstatning og ellers har Kvickly ind i mellem en glutenfri soyasauce, ellers kan det hentes hjem HER.
3. Bouillonterninger
Nogle bouillonterninger indeholder gluten og har man travlt overser man det hurtigt på den uhjælpelig lille skrift der altid er på de æsker. Så vil man være helt sikker kan man lave den selv eller bruge den man kan klikke hjem HER.
4. Boghvedemel
Boghvedemel er som udgangspunktet glutenfri, men det kan forarbejdes på steder med rigtig høj forurening af gluten. Læs derfor altid på varedeklarationen om det indeholder spor af gluten, eller hold dig til de mærker, som er stemplet “glutenfri”.
5. Tørrede nødder
Nødder er normalt et sikkert valg, men er de tørrede og med smag/tilsat krydderi, så er der desværre risiko for at det også indeholder gluten. Det er derfor med ALTID at læse godt på ingredienslisten når det gælder tørrede nødder.
6. Tomatsauce
Tomatsauce, burde i min verden kun indeholde tomat og krydderi som HER. Men hvis man vælger at bruge den lette løsning på glas, så risikerer man at det indeholder gluten. Oftest i form af forurening som fremgår som “indeholder spor af gluten” eller den mere sjældne “hvedestivelse”. De fleste er dog heldigvis uden gluten.
7. Madlavningsfløde
Madlavningsløde er lavet til at tykne maden, den egenskab får fløden, da den indeholder hvedemel. Brug derfor altid almindelig piskefløde og jævn med maizena.
8. Chokolade
Hvad laver korn i chokolade? Jo, rigtig ofte laves chokolade på fabrikker, som også har produkter med gluten. Hvis man som producent ikke sørger for at holde det adskilt, så skal de mærke det med “spor af gluten”. De helt billige chokolademærker indeholder direkte gluten, så man skal være opmærksom når der handles til slikskålen. Du kan finde glutenfri chokolade lige HER.
9. Linser
Linser er som udgangspunkt glutenfri, men rigtig ofte står der alligevel “indeholder spor af” eller “indeholder gluten” på pakken, da de forarbejdes steder, hvor der også befinder sig gluten. Det er vigtigt at sige at “spor af” er en frivillig mærkningsordning og derfor kan det spises med Cøliaki. Vil du læse mere om “spor af gluten” så kan du læse mere i mit indlæg her.
10. Cornflakes
Corn flakes, man skulle tro de små gule flager var lavet på udelukkende majs, men her bedrager skindet, da dem, der ikke er mærket glutenfri indeholder byg eller bygmalt. Man skal derfor altid spise glutenfri corn flakes, du kan blandt andet finde dem lige HER.
Jeg overvejer, at lave en opfølger, da det er en sjov lille type indlæg at lave, så kan du finde på flere, så kommenter gerne på dette indlæg, så laver jeg en vol. 2 senere på året.
Krydderiblandinger, chips og slik 🙂
Meget gerne en vol 2 😀
Godt indlæg – er selv røget i fælden med er par af ovenstående tidligere 🙂
Jeg hedder Mikkeline og er 12 år og har også gluten allergi, bare så du ved det er der ikke gluten i alt chokolade, pølser, tomatsovs og tørrede nødder. Men PS elsker din blog og har lavet mange af dine opskrifter. 🙂
Hej Mikkeline, tak fordi du læser med og kan bruge min blog 🙂 Det er jeg rigtig glad for! Du har helt ret, det er ikke altid der er gluten I de ting, men det kan være der, så derfor skal man altid huske lige at læse hvilke ingredienser det indeholder 🙂
torskerogn
Det interessante er jo som du skriver at gluten kan gemme sig i mange produkter og kontaminering af feks havregryn er jo en udfordring. Min søn har netop fået diagnosen og min første aha (uha?) oplevelse var at der kan være gluten i ristede løg ( som han selvfølgelig er vild med). Jeg faldt over din side og der var et par aha’er mere, så fortsæt endelig med vol.2 ;0)
Ved du om man kan fjerne gluten fra linser som kan indeholde spor af gluten ved at skylde dem inden de koges?
Hej Rikke
Det ved jeg desværre ikke. Jeg ville aldrig selv gøre det 🙂 Men er også ret sensitiv.
Mvh. Pernille
Vaniliemælk, som bruges i rå mængder på cafeer og restauranter, selv i alm. kaffe m. mælk, cappucino og andre kaffe versioner.
Riskiks, pålæg som fx skinke eller spegepølse(nogen varianter)
Tak for din gode blog
Hej kan man købe gluttenfri rød linser ?
Hej Birgith
Ja, jeg har fundet glutenfri røde linser. Blot vær opmærksom på de ikke indeholder spor af gluten 🙂
Mvh.
Pernille
Hej Pernille. Hvor har du fundet linser uden spor af gluten? Mvh Kristine
Tusind tak er helt ny i denne verden og syntes det er svært😘
Fedt det du skriver❤️
Skal man også passe meget på bare hvis der lidt gluten i mad vare hvis man har Iretabelt tyktarm
Hej Anne, det ved jeg desværre ikke. Det vil jeg anbefale du snakker med din læge om 🙂
Glutenfri øl indeholder åbenbart ofte gluten.