Noget som forvirrer mange, både nye som gamle i den glutenfri verden er når varedeklarationen indeholder “spor af gluten”. Her vil jeg forsøge at gøre dig lidt klogere på, hvad det er for en størrelse og hvad det betyder for dig med cøliaki når et produkt er markeret “spor af gluten”.
For at en fødevare betragtes som glutenfri, må den ikke indeholde mere end 20 mg/gluten pr kg, også kaldet 20 ppm (parts Per million). Når den er under denne grænseværdig betragtes den generelt som sikker for os med cøliaki. Når et produkt er mærket med ”Spor af gluten” betyder, at der ikke er registreret grænseværdier for, hvor meget gluten der faktisk er i produktet. Det betyder at der kan være både over og under 20 mg/ gluten pr kg i det pågældende produkt.
I følge Cøliakiforeningen er det ikke som udgangspunkt nødvendigt at undgå produkter med “spor af gluten”. Jeg skriver som udgangspunkt, fordi der er undtagelser fx. hvis du er meget sensitiv.
Det som gør det lidt tricky er at denne mærkning med “spor af” er frivillig. Det betyder altså at bare fordi der ikke står “spor af gluten” i et produkt, så kan der stadig sagtens forekomme spor af gluten i fødevare. Der gælder dog den regel at der kun må mærkes med de “spor af” som faktisk KAN forekomme og ikke blot nævne alle tænkelige allegener.
Jeg selv undgår det langt de fleste gange, da jeg selv er ret sensitiv og hellere vil undvære end risikere at blive dårlig. Men er du ikke sensitiv, så er det ikke noget du nødvendigvis behøver at gå uden om. Der er i følge undersøgelser, der har sammenlignet produkter med og uden mærkningen for glutenindholdet, at der ikke er den store forskel på mængden produkterne er forurenet med gluten.
Der er endnu ingen kommentarer.