At bo med én, som tåler gluten?

En af mine ambitioner med bloggen er, at inspirere til glutenfrie opskrifter, men lige så meget at give indblik i det, at leve med cøliaki og generelt en glutenfri hverdag. Jeg bliver ofte opfordret af jer søde læsere til at skrive mere personlige indlæg, indvie jer lidt mere i de tanker jeg har om det at leve på en glutenfri diæt. Det er jeg (indrømmet!) ikke altid så god til, det er nemlig lidt skræmmende, at skulle dele de ting, som kommer så tæt på. Men, jeg er ikke et sekund i tvivl om at det er de indlæg, som virkelig kan gøre en forskel.

Jeg har derfor fået ideen til en lille føljeton, hvor jeg stiller skarpt på cøliaki og hele det liv, som hører med til sådan en diagnose. Jeg vil derfor her i maj dele 5 indlæg, et hvert søndag, hvor I læsere kommer lidt tættere på mig, mit liv og alt det omkring. Jeg har taget udgangspunkt I alle jer søde læsere og vil derfor foruden mig selv også bringe min kæreste, mor og veninde i spil.

Jeg glæder mig helt vildt til at se hvordan I tager imod indlæggene, så I må meget gerne dele jeres tanker om føljetonen generelt men også gerne de ting, som jeg deler her i.

Mig

Hvad tænker du, når jeg siger glutenfri?

Min livsstil! Efter bloggen er kommet til, er det på en måde vokset og blevet en stor del af mig og mit liv frem for kun mad og diæt som det var før i tiden.

Hvor ofte laver du glutenfri mad?

Altid når det er til mig selv, selvfølgelig! Men ind i mellem laver vi både glutenfri og glutenfyldt mad, sådan at min kæreste kan få pasta, brød eller noget tredje med gluten. Det kan være lidt bøvlet og kræve en masse gryder, at skulle lave både det ene og det andet, men de glutenfrie varer er jo for det første meget dyre, så det er lidt spild at han også spiser det. Samtidig vil jeg ALDRIG bebrejde ham at han hellere vil have det helt almindelige pasta eller de lækre luftige burgerboller.

Hvordan er det at være i forhold med en, som IKKE har cøliaki?

Jeg har været så heldig at finde en fantastisk kæreste, som simpelthen tager det at jeg har cøliaki med bravur. Han har fra dag ét virkelig gjort sig umage med at sætte sig ind i alt muligt omkring cøliaki og en glutenfri diæt. Han er stort set aldrig i tvivl om, hvad jeg kan tåle og ikke kan tåle, hvilket er rigtig rart, da det gør man ikke behøver at være den eneste, som handler ind eller skulle læse på alt der kommer med hjem inden det kommer ind i skabene eller i maden.

Vores hverdag har faktisk fra starten være uden problemer i forhold til den glutenfrie mad. Der har aldrig været noget brok eller nogen bebrejdelse over, at der ind i mellem eksperimenteres lidt i det glutenfri. Det skal dog siges, at der altid kommer en hudløs-ærlig dom på min mad. Så synes han, det smager for meget af glutenfri bliver det sagt. Det gør vi kan hjælpes ad med, at spores os ind på, hvad der faktisk ER godt og hvad der bare lykkes i en glutenfri version, og på den måde lave mad, som vi begge kan lide.

Føler du at det er svært at tage hensyn til?

I og med at jeg efterhånden har haft cøliaki i en del år, og min kæreste en del mindre, så betød det en lille overgang, hvor man skulle huske, at når man ikke har cøliaki, er ikke alt glutenfri mad et hit. Jeg kan stadig godt glemme alt om at tjekke om vi har noget almindelig rugbrød, hvis jeg tager ud at handler, da det jo slet ikke er det, som fylder i mit hoved.

Det eneste punkt hvor jeg synes det kan være lidt svært, er take-away mad. Da vi er unge og uden forpligtelser, sker det at der er weekenddage med tømmermænd på sofaen, hvor det er oplagt med take-away. Det er heldigvis sjældent, og det er blevet meget lettere og der er kommet mange nye muligheder det sidste års tid, men det kan stadig blive lidt et ømt punkt. Jeg orker ikke ret ofte take-away, udvalget er stadig begrænset og det bliver hurtigt “det samme”. Der kan jeg ofte synes det er lidt synd for min kæreste, at vi ikke bare kan bestille en dele-pizza eller gå over på griller’en og få hver vores burger.

Hvad er dine 3 bedste tips til andre kærester?

 1. Sørg for det hele ikke kun drejer sig om glutenfri mad, men flyt fokus til GOD mad, det som er godt og alle kan lide.
 2. Forstå at når man ikke behøver at spise glutenfrit, så er det ok at lave både og når man laver mad.
 3. Del ud af dine frustrationer over en glutenfri diæt, det er svært at få hjælpe, hvis man ikke fortæller hvad det er som irriterer eller går en på.
 4. Pernille

, ,

2 Responses to At bo med én, som tåler gluten?

 1. Natalie 1. maj 2016 at 18:08 #

  Hej
  Jeg synes at den her idé er RIGTIG god, for det er det vi alle med cøliaki går og tænker på. Super godt initiativ og godt skrevet.
  Jeg har tænkt på noget i den her forbindelse, som jeg var lidt i tvivl om hvem jeg ellers skulle spørge, men her synes det at passe lidt ind. Jeg kan ikke tåle at kysse min kæreste efter han har spist noget med gluten, så han skal skylle munden og vaske læber. Er det noget du har “problemer” (kan ikke lige finde det rigtige ord) med? For jeg er lidt i tvivl om, om jeg er den eneste..
  Ha’ en god dag og igen, super god idé at skrive om hvordan det er 🙂

  • Pernille 3. maj 2016 at 22:03 #

   Hej Natalie 🙂 Tusind tak for din besked.. Jeg er glad for det er et indlæg som kan bruges, det er altid svært når det er indlæg, som bliver personlige 🙂
   Jeg har aldrig selv det problem. Men min kæreste er nu god til at stoppe mig i et spontant kys hvis han ved han har krummer osv om munden. Men vi har aldrig haft behov for at han skulle skylle sin mund. Det lyder godt nok som lidt af et træls problem 🙁

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.