I går var næsten hele familien samlet hjemme hos min mormor og morfar, en årlig tradition her på Mortensaften. Menuen står på and, brune og hvide kartofler, rødkålssalat og brun sovs i lange baner. Min mormor er, rigtig god til at lave maden, så alle om bordet kan spise den. Det er min familie generelt. I går fik vi en himmelsk glutenfri og laktosefri is til dessert, den var til og med hjemmelavet.
Min søde mormor har været så betænksom lige at skrive ned, hvordan hun lavede den. Så nu kan jeg dele opskriften med alle jer her på bloggen. Den er simpelthen så lækker og let at lave.
Den er bare møg lækker og indeholder både marcipan og chokolade.
Is med chokolade- og marcipanstykker
Ingredienser
- 6 past. æggeblommer
- 6 past. æggehvider
- 6 spsk. flormelis
- ½ L piskefløde
- 1 vaniljestang eller 2 spsk vaniljesukker
- 100 g mørk chokolade, uden gluten
- 100 g marcipan, revet. Uden gluten
Sådan gør du
- Æggeblommerne piskes med flormelis til det bliver flot skummende.
- Chokolade og marcipan røres forsigtigt i.
- Pisk fløde og vanilje stive.
- Pisk æggehviderne stive i sin egen skål.
- Bland først forsigtigt flødeskummet i æggeblommerne, der næst æggehviderne.
- Hæld blandingen i en form og stil hurtigt i fryseren, så fyldet ikke falder til bunds.
- Frysestid: 4-5 timer.
Er chokoladen også laktosefri?
Hej Jacob. Jeg har lige læst på chokoladen og den indeholder spor af mælk. Så derfor har jeg lige tilføjet at hvis den skal være helt laktosefri skal man bruge anden laktosefri chokolade 🙂
Altså er det 1/2 liter fløde i alt, eller 1 liter?
Hej Maja 🙂 Det er 2 flasker, i alt, 1/2 liter fløde 🙂
Hej Pernille
da jeg ikke kan tåle fløde heller ikke lactosefri fløde vil jeg spørge om man kan bruge en fløde der er lavet på palmeolie.
Hilsen Charlotte Lundgaard
Hej Pernille
da jeg ikke kan tåle fløde heller ikke laktosefri fløde vil jeg spørge om man kan bruge en fløde der er lavet på palmeolie.
Hilsen Charlotte Lundgaard
Hej Charlotte
Jeg har desværre ikke selv forsøgt mig med det, men skulle du prøve med et vellykket forsøg, så vil jeg meget gerne høre om det 😀
Med venlig hilsen
Pernille
Hej Kan man undvære marcipanen eller erstatte den med noget andet? Eller gør det noget ved konsistensen?
Hej Jeanette
Tak fordi du læser med herinde 🙂
Du kan sagtens undlade marcipanen hvis du ikke vil have den i 🙂
/Pernille
Hej Pernille 🙂
jeg har et spørgsmål det fordi, den lyder virkelig lækker den is du har beskrevet heroppe! men min kæreste kan ikke lide marcipan og jeg kan ikke lide chokolade. er der en mulighed for at man kan bruge noget helt andet i den is f.eks Daim eller jordbær?
Har aldrig prøvet laktosefri is før, men har fundet ud af at de sidste par gange jeg har fået alm. fløde i is er jeg blevet rigtig dårlig! så vil prøve med denne her opskrift du har skrevet. Ville bare lige hører om man kunne skifte de to ting ud og erstatte med noget nyt?
Have forsat en god aften 🙂
Hilsen
Kamilla
Hej Kamilla
Det kan du sagtens. Jeg hører gernepm de lækre kombinationer du finder på 🙂
Hej Pernille
Jeg har lige forsøgt mig med opskriften, men dog ikke med succes. Som ikke-ekspert var jeg ikke klar over, at æggehviderne var så sarte i forhold til at få til at blive stive, så det lykkedes ikke. Endvidere har du ikke tilføjet i vaniljesukkeret i fremgangsmåden, så det glemte jeg at putte i. Jeg håber, at det kommer til at smage nogenlunde alligevel. Tak for opskriften, men måske du skulle tilføje, at den ikke er for nybegyndere ? Mvh Sofie
Hej Sofie
Er ked af det har drillet dig. Det er vigtigt når man pisker æggehvider at det er i rent miljø. Både skål og piskeris, de er nemlig som du siger meget sarte.
Upsi! Tak for headsup, vaniljen den nu også tilføjet i opskriften!
Mvh. Pernille