Fastelavnsbolle af glutenfri wienerdej

Fastelavnsbolle af glutenfri wienerdej

Det at lave en fastelavnsbolle af glutenfri wienerdej kræver virkelig at du holder tungen lige i munden og hele tiden sørge for at holde din dej kold.

Jeg har lavet en grundig gennemgang af alle de mange forskellige trin samt forsøgt at samle en lille billedekollage som du forhåbentlig kan bruge til at forstå hvert et trin. 

Følger du de forskelle trin i opskriften, så får du altså en fantastisk glutenfri wienerdej. Du får det sprøde ydre med små flager på toppen og knasende bund, den hel rigtige smag af smør og en luftig krumme der minder utroligt meget om wienerdejens mange tynd lag. 

Grunden til det er svært at bage en glutenfri wienerdej er at den glutenfri dej ikke hæver så godt som en almindelig dej samtidig med den har svært ved at holde på den smør vi gerne vil forsøge at inkorporere i dejen. Men jeg synes virkelig denne opskrift spiller både til en fastelavnsbolle med skumfyld eller som en simpel fastelavnsbolle blot med creme.

De er som med alt andet glutenfri bagværk bedst den dag du bager det. Men det er også spiseligt dagen efter, selv om det mister lidt sprødhed over natten.

I opskriften finder du links til de forskellige meltyper som alle kan købes på min webshop www.shop.glutenfrimagi.dk.

Ingredienser – Fastelavnsbolle af glutenfri wienerdej (6 stk)

14 g gær
1 æg
120ml koldt vand
40 g sukker
200 g  TJOIS basis melmix
50 g tapiokastivelse
2 tsk guargummi
4 g salt
30 g smør

Smørblok

125 g smør
1 spsk basismel

Fyld efter eget ønske

  • Læg gerne melet i fryseren i 15-30 min før du starter
  • Rør gær ud i det kolde vand
  • Tilsæt øvrige ingredienser og ælt med hænderne
  • Svøb dejen i husholdningsfilm og kom i køleskabet i 30 min
  • Imens laves din smørblok ved at lægge smør på et stykke bagepapir drysset med 1/2 spsk mel.
  • Drys derefter smøret med den sidste 1/2 spsk mel og læg et stykke bagepapir over
  • Rul smøret ud til en flad firkant på ca 18×10
  • Pak smøret ind i bagepapiret og læg på køl ca 30 min
  • Tag dejen ud af køleskabet og rul ud til en rektangel på ca 2 mm tykkelse
  • Placer smøret i midten og fold dejen om som vist på billederne. Altså først den ene side ind over smørret og derefter den anden side
  • Drej dejen en kvart omgang, rul ud. Læg eventuelt et stykke bagepapir over så dejen ikke sidder fast i køkkenrullen
  • Fold igen dejen på samme måde som tidligere, drej en kvart omgang og rul ud. Kan du begynde at ane smørlagene i dejen, så kan du drysse med lidt mel og børst forsigtigt det overskydende af med hænderne
  • Gentag denne proces to gange mere og rul den til sidst ud i en rektangel på ca 2-3 mm
  • Pak dejen ind i husholdningsfilmen igen og kom på køl i ca. 15 min
  • Tag dejen ud af køleskabet og skær den ud i 6 stykker
  • Placer det ønskede fyld på midten af firkanten
  • Fold til en bolle ved at trække hjørnerne ind over bolden og pres dem forsigtigt sammen. Det gælder om at dejen her ikke er hverken for kold eller varm. Bliver den for varm kan den “smide smørret” og er den for kold sprækker den.
  • Lad bollerne hæve 45 min. Bliver de for varme og du kan se smørret smelte så sæt dem på køl i ca 30 min
  • Bag bollerne på 190 grader varmluft i 17-20 min
  • Lad køle helt af hvis de skal fyldes med skum

Du kan altså bruge fastelavnsbollen af glutenfri wienerdej både med cremefyld eller ved at skære den over og fylde den med lige det skumfyld du ønsker. Du kan finde inspiration til fyld i din fastelavnsbolle blandt mine andre fastelavnsbolleopskrifter, som du finder lige HER.

Step 1
Step 2
Fastelavnsbolle af glutenfri wienerdej

Fastelavnsbolle af glutenfri wienerdej
Fastelavnsbolle af glutenfri wienerdej
Fastelavnsbolle af glutenfri wienerdej
Fastelavnsbolle af glutenfri wienerdej
Fastelavnsbolle af glutenfri wienerdej
Fastelavnsbolle af glutenfri wienerdej
Fastelavnsbolle af glutenfri wienerdej
Fastelavnsbolle af glutenfri wienerdej
Pernille

One Response to Fastelavnsbolle af glutenfri wienerdej

  1. Mie Andersen 31. januar 2022 at 5:18 #

    mange tak for den lækker opskrift

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.