En ting som hører sig den danske sommer til er koldskål. Siden jeg fik cøliaki har jeg år for år prøvet mig lidt frem med forskellig topping. Det har varieret hvad jeg har kunne få fat i af glutenfri müsli og da jeg ikke synes tørret frugt hører sig til på en koldskål, så begrænses udvalget yderligere.
Derfor har jeg i år begivet mig ud i at bage mine egne kammerjunker. Jeg har altid som lille været vild med kammerjunker (især under’en) på min koldskål. Men jeg har ikke fundet glutenfri kammerjunker i Odense så jeg begav mig ud i at teste opskrifter.
Denne her er dejligt sød og fyldt med en frisk smag. Om de smager som de klassiske kammerjunker er jeg lidt i tvivl om, men jeg synes de er endnu bedre end jeg husker de halvtørre smagsløse købe kammerjunker.
Det er rigtig vigtigt at du lader dem køle HELT af før de kommes i en lufttæt beholder, ellers bliver de lynhurtigt bløde og kedelige. Og har du lyst til at variere smagen lidt, så kan du sagtens bytte mandelmel ud med glutenfrit mel.
Glutenfri Kammerjunkere
Ingredienser
- 1 æg
- 50 g sukker
- 275 g Schär mel mix B
- 15 g mandelmel (Kan købes her)
- 100 g smør
- ½ dl mælk
- 2 tsk. vanillesukker
- 1 tsk. bagepulver
- ½ tsk. stødt kardemomme
- 1 økologisk citron, skallen
- 1 ½ spsk. loppefrøskaller, fin
Sådan gør du
- Smelt smørret i en gryde og lad det køle af
- Pisk æg og sukker godt sammen
- Tilsæt smør, mælk, vaniljesukker, kardemomme, citronskal, bagepulver og husk
- Pisk det grundigt og lad det stå i ca 5 min
- Tilsæt mel og rør godt rundt til en sammenhængende masse
- Stil det på køl i 2-3 timer
- Opvarm ovnen til 175 grader
- Del dejen i 4 dele og tril dem til 4 lange pølser på størrelse med din bradepande
- Bag pølserne i ca. 15 min eller til de er let gyldne på 175 grader
- Tag dem ud og lad dem køle et par minutter på en rist
- Skær dem i små skiver med en skarp kniv og læg dem tilbage på risten
- Bag dem nu i ca 15 min ved 150 grader eller til de er gyldne i kanten
- Lad dem køle af på en rist
Denne opskrift har jeg drømt om – min kæreste ELSKER koldskål – men spiser ikke hvede, sukker eller mælk. Koldskålen har vi fundet en opskrift på – han bliver så glad når han ser denne 🙂
Hvor er det dejligt at høre Julie 🙂 Jeg håber, han vil synes om disse 🙂 Jeg har i øvrigt set at Bilka og Meny har laktosefri koldskål nu 🙂
kan de glutenfri kammerjunker fryses og hvis er det før bagning eller efter bagening er ny i denne her glutenfri verden
Jeg tænker at de sagtens kan fryses inden de bages, jeg har dog ikke testet det selv. Men det kunne være jeg skulle forsøge mig med det snart. Efter bagning vil jeg tro de bliver bløde når de tøes op.
Jeg havde mine i en lufttætbeholder og de var fine og rigtig dejligt sprøde selv 14 dage efter de blev bagt.
Held og lykke med det 🙂
Min lykke er gjort! 😀 Den opskrift ser bare god ud. Nu hvor sommeren er kommet og kæresten sidder med sin koldskål MED kammerjunker, så kan jeg ikke undgå at blive misundelig. Nu skal jeg dæleme i gang med at bage ovenstående 🙂
Tak for en god blog som letter livet ed cøliaki! 😀
Sikke en sød besked – mange tak 🙂 Jeg er selv virkelig vild med denne opskrift.. Jeg ELSKER nemlig også kammerjunker i min koldskål 🙂 Held og lykke med det..
Har du en ide når hverken kan tåle gluten eller æg. Tænker på erstatning af æg, når det som her skal piskes godt sammen med sukker ?
Hej Nina
Jeg er desværre ikke så stærk i at bytte æg ud, så det tør jeg ikke give et bud på, da jeg nødigt vil have det mislykkes for dig.
Genial opskrift! De smager så godt, og da det ikke er mig men min datter, der er gluten allergiker, så glæder det mig endnu mere, at disse smager ligeså godt som dem med alm. mel.
Hej Per
Tak for de søde ord – dejligt opskriften falder i god jord 🙂
Bager de dem med almindeligt mel kan det godt være der skal en anelse mere mel i – men det kan du prøve dig frem med 🙂
Håber også datteren synes som dem!
Hej..
Kan man skifte schär mel mix B ud med noget andet glutenfrit mel?
Du burde godt kunne skifte med en anden lys melmix fx. TJOIS basis melmix som du kan købe på http://www.shop.Glutenfrimagi.dk 🙂