Det er snart fastelavn og undskyldningen til at spise en glutenfri fastelavnsbolle fyldt op med creme er simpelthen kærkommen. Det er weekend hvilket giver tid til at hygge i køkkenet med familien og denne opskrift er ikke mere besværlig, end at børnene sagtens kan være med hele vejen.
Jeg har tidligere i år lavet en oversigt over mine forskellige opskrifter på glutenfri fastelavnsboller (HER) og denne opskrift på glutenfri fastelavnsboller ligger sig tæt op ad de andre, men jeg har denne gang prøvet at lave en kombination af åbne og de traditionelle lukkede.
Min weekend skal helt sikkert gå med at eksperimentere med endnu flere nye spændende fastelavnsbolle-opskrifter.
Der er ingen tvivl om at hvis man servere bollerne let lune, altså omkring 15-30 minutter efter de er bagt færdig, så er det absolut bedst. Dagen efter kan de godt lunes, men vil være lidt mere tørre end på den dag de er blevet bagt.
Ønsker du glassur så blandes det af flormelis, kakaopulver og lidt vand.
Opskriften findes desuden også på www.rema1000.dk.
Glutenfri fastelavnsboller med creme
Ingredienser
- 75 g gær
- 4 ½ dl sødmælk
- 2 spsk. loppefrøskaller, fin
- 195 g smør
- 3 æg
- ¼ tsk. salt
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 3 spsk. sukker
- 500 g glutenfri Finax mel
Fyld:
- Glutenfri kagecreme (opskrift HER)
- 75 g marcipan, uden gluten
- 75 g nougat
Sådan gør du
- Smelt smøren i en gryde og tilsæt herefter mælken.
- Opvarm blandingen til den når en temperatur på omkring 38 grader eller kropstemperatur.
- Tag gryden af blusset og hæld den over i en skål, hvor gær, husk og sukker opløses i.
- Lad blandingen hvile i omkring 5 minutter.
- Sigt melet i skålen. Det gør, at du undgår klumper, som er umulige at røre ud.
- Tilsæt herefter salt, æg og kardemomme.
- Lad dejen hæve lunt i 60 min.
- Imens blandes kagecremen efter opskriften.
- Til de fastelavnsboller med marcipan og nougat formes dejen til boller med en ske på en bageplade med et stykke bagepapir.
- Med en lille teske laves en fordybning i bollen.
- Lav 10 kugler af marcipan og nougat på ca. 1,5 cm og læg den i hullet, som dækkes igen ved at bruge skeen.
- Til dem med creme former du en fordybning i bollen, som fyldes med cirka 1-1,5 spiseskefuld afkølet creme.
- Her lukkes hullet ikke som på de forrige og den bages åben.
- Lad bollerne efterhæve i ca. 40 min.
- Forvarm ovnen til 225 grader.
- Bag bollerne midt i ovnen i omkring 12-15 minutter.
Hejsa,
Hvilke slags Finax – der er jo et par stykker 😉
Mvh Jesper
Hej Jesper
Jeg bruger altid den røde eller orange finax 🙂
Har du et eksempel på en anden melblanding, da jeg ikke tåle Finax. (indeholer hvedestivelse…)
Du kan være en stor hjælp!
mvh. Olivia
Du kan også godt bruge schär mel mix B eller den orange Finax uden hvedestivelse 🙂
Hej kan man også lave dem laktosefri? Vi har begge dele herhjemme…
Hej Thit. Det har jeg ikke forsøgt mig med, men hvis du prøver så vil jeg meget gerne høre om resultatet 🙂
Der er jo lidt gluten i finax mel, kan du anbefale andet mel?
Hej Vivi.
Jeg bruger altid den orange finax uden gluten og hvedestivelse 🙂
Men alternativt kan du også bruge Schärs mel mix B 🙂
Kan man mon lave de lukkede fastelavnsboller med kagecremesfyld og remoncen? Dejen er måske ikke så nem at rulle ud?
Så ville jeg nok bare placere en klat dej oven på remoncen og så lade den lukke sig selv i ovnen 🙂 Men jeg synes der kommer for meget dej og den derfor kan blive lidt mere tør end den åbne 🙂
Når man bor i Kenya og ikke kan få Finax (og ikke ved hvad det er) kan man så bruge rismel eller lign i stedet for?
Hej Hanne.
Hmm.. Der må jeg være dig svaret skyldig, det har jeg ikke prøvet endnu.
Hej Pernille
Kan de fryses?
Hej Marie
Det kan de godt, men de bliver lidt tørre, så jeg ville spise dem friske 🙂
Hej!
Er det meningen at dejen skal være helt tynd? Altså den er meget flydende ift. Alm dej til fx boller
Hej Amanda
Jeg bruger altid en ret tynd dej for ikke at få den for tør. Jeg former dem med skeer. Men er den MEGET tynd så den ikke holder formen nogenlunde, så kan du tilsætte lidt ekstra mel.
Held og lykke med det 🙂
Pernille
Jeg kan anbefale at lade husken suge mere af væske hvis den er meget tynd. Jeg fik en nogen lunde normal bolle dej ud af din opskrift men gav så også husken en 10-15 minutter at løbe på i stedet for 5 😉 for meget mel gør dem også tørre.
Mine blev mere som fødselsdagsboller 🙁
Jeg bytter melet ud med en blanding af havremel, hirsemel og tapioka og ELSKER denne opskrift :)! Det er den BEDSTE opskrift:) også for os med hvedeallergi:)
Hvor er jeg glad for at du kan bruge den, tusind tak for din kommentar 🙂 Det lyder også som en god erstatning for melet 🙂