At være kæreste til en med cøliaki

Hold nu op I er for vilde læsere altså, sikke nogle fine reaktioner jeg fik på mit første indlæg i søndagsserien HER, hvor jeg fortæller om det at bo sammen med en, som ikke tåler gluten.

Det gør at jeg har glædet mig endnu mere til at udgive dette indlæg, som er et interview af min fantastiske kæreste. Ikke nok med at han holder hovedet utrolig højt når jeg er gluten-moody, så har han bare lige fra dag et været en stjerne til at sætte sig ind i den glutenfrie verden. Ikke kun i forhold til maden, men lige så meget cøliakien og det, som følger med.

Det er oftest ham, som lige gennemgår menukortet når vi skal ud at spise for at tjekke om der nu er noget jeg kan tåle, eller ham, som finder sjove glutenfrie alternativer når der skal handles ind. En helt vildt stor hjælp, som jeg ved, jeg skal sætte utrolig stor pris på.

Da jeg ved, det er lidt svært at være kæreste til en, som har cøliaki. Jeg kan se at rigtig mange af jer ude på den anden side af skærmen er som min egen kæreste, hjælpende, støttende og interesseret, og derfor kunne det være interessant med et par fifs fra ham.

Jeg håber i hvert fald at I vil tage godt i mod ham!

Pssst.. Jeg er sikker på at han med glæde vil besvare spørgsmål, så slå jer endelig løs i kommentarfeltet hvis I måtte have noget på hjerte..

Hvad tænker du, når jeg siger glutenfri?

Jeg tænker, alternativ tankegang omkring mad. Når jeg tænker på glutenfri mad, så tænker jeg primært sund mad. For mig er det ikke besværligt at spise glutenfrit eller at købe glutenfrit, man skal bare holde sig til uforarbejdede råvare.

Hvor ofte laver du glutenfri mad?

Hver dag. I og med jeg bor sammen med en kæreste, som ikke tåler gluten, så er der ikke så mange andre muligheder. Men når jeg er alene, så spiser jeg de ting jeg savner, ting, som der ikke findes gode glutenfrie alternativer til endnu.

Hvordan er det at være i forhold med en som har cøliaki?

Der er nogle enkelte tidspunkter hvor man tænker ”gid det var så let at vi bare kunne gå over på grillen og købe en hurtig burger med hjem til os begge”. Men ellers synes jeg ikke der er nogle problemer med at være i forhold med en som har cøliaki. Det har faktisk kun haft en positiv påvirkning på min egen livsstil, jeg er begyndt at spise meget sundere.

Man skal være lidt mere opmærksom på sit køkken, man kan ikke tillade sig at lade rugbrødskrummer ligge rundt omkring. Jeg føler, jeg har et stort ansvar i ikke at gøre min kæreste syg. Det er ikke altid hun er lige så opmærksom på de små fælder, som jeg er.

Føler du at det er svært at tage hensyn til?

Da vi startede med at date, forsøgte jeg at gøre alting 200%, man vil gerne gøre et godt indtryk. Men det er ikke svært! Man lærer hurtigt hvad der er gluten i og hvad der ikke er, samt de ting hvor det kan gemme sig. Det letteste er at holde sig helt fuldstændigt fra de produkter, som ikke er naturligt glutenfri.

Hvad har du lært ved at være kæreste til en, som har cøliaki?

Jeg har lært, at vores supermarkeder og madproducenter ikke tager særlig meget hensyn til folk med en fødevareallergi. Det virker som om at de ikke har forstået hvor alvorligt det er og hvor let folk reagerer på de ting de ikke kan tåle. Hvorfor sælger man glutenfrie vare med gluten i?

Jeg har også lært at når man går ud skal man altid være forberedt på at kunne fodre sin kæreste. Selv om man tror man er tæt på mad, så er det ikke altid så let lige at finde noget når hun bliver sulten, ingen har lyst til at være for tæt på en pige med lavt blodsukker.

3 ting, som overraskede dig ved en glutenfri diæt?

Først og fremmest hvor nemt det er at spise glutenfrit, jeg troede det ville være meget svære og man nærmest ikke måtte spise noget som helst. Det andet er hvor ofte det faktisk er rigtig god mad, bedre end det vi andre får serveret. Det tredje er nok hvor absurd dyre de glutenfrie erstatningsprodukter er.

Hvordan passer du bedst på din glutenallergiker?

Jeg er normalt den som fortæller andre hvad hun kan tåle og ikke kan. Ofte synes hun selv det er lidt pinligt eller føler hun er til besvær, så plejer jeg at træde ind og lige hviske folk i øret hvad der er Go og hvad der er No-go. Jeg føler, jeg kan gøre den største forskel og hjælpe rigtig meget ved at berolige og støtte når hun en sjælden gang i mellem synes det hele er møg-besværlig og irriterende. Jeg kan se det hjælper, at jeg er den, som holder humøret oppe og siger det hele ikke er så slemt.

Hvad er din go-to ret, når der skal laves glutenfri mad?

Det er lidt sjovt, for det er faktisk oftest noget med pasta. Enten laver jeg kødsovs i deluxe-udgave (opskrift HER) eller italienske frikadeller (opskrift HER).

Hvad er dine 3 bedste tips til andre kærester?

  1. Sørg altid for at tørre skærebræt og lignende af efter din egen mad.
  2. Hav altid en glutenfri snack i lommen til din kæreste, en bar, chokolade, nødder eller andet godt.
  3. Sæt dig ind i hvad der er glutenfri og hvad der er naturligt glutenfri. Har du svært ved at se om der er gluten i eller ej, så betyder det oftest at det er der!

Hvordan påvirker det din hverdag, at bo med en, der ikke tåler gluten?

Jeg skal tænke lidt længere over hvad jeg har tænkt mig at lave til aftensmad end jeg gjorde førhen. Jeg spiser heller ikke lige så meget pizza som jeg plejer, jeg er rigtig glad for en hjemmelavet pizza. Men uden gluten er det ikke så let, så det får vi rigtig sjældent.

Pernille

, ,

Der er endnu ingen kommentarer.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.