Et paf mine store problemer er at få nok elasticitet i dejen når jeg bager. Et godt tip til når I skal bage glutenfrit brød, er at bruge guargummi. Jeg fik det anbefalet af en diætist, som jeg havde et par konsultationer med i forbindelse med konstateringen af min cøliaki. Hvad er guargummi så for en størrelse, tænker i nok?
Guagummi er et kulhydrat, som man udvinder fra bælgplanten Guars frø. Ved at bruge det i glutenfrit bagværk vil det fungere som det bindemiddel man ellers får fra gluten. Det skal blandes med melet inden der tilsættes væske.
Jeg var så heldig at finde en stor pose på tilbud i Løvbjerg for noget tid siden. Det er en smule pebret at købe, men for at berolige jer lidt får i også lige nogle generelle guidelines til hvordan man skal bruge det i sin bagning.
- Ved bagning af brød og pizza skal man bruge ca. 1 tsk for hver 200 g glutenfri mel.
- Kage, muffin osv tilsættes ½-1 tsk guargummi pr 200g glutenfrie mel.
- Småkager og kiks er det kun ½ tsk for hver 200g glutenfri mel.
Med andre ord holder sådan en pose altså i et ganske fornuftigt stykke tid hvis man overholder ovenstående anvisning.
Du kan også give elasticitet til dejen ved at bruge Husk, læs mit indlæg om netop dette HER.
Hej Pernille
Guragummi er det det samme som gurakernemel (det er nemlig det der står i mine opskrifter)
Det er jeg faktisk ikke helt sikker på. Jeg vil umiddelbart tro at det er det samme 🙂
Tak for din gode, lille intro til emnet 🙂
Du skriver til slut, at man kan bruge husk i stedet for guargummi – i samme mængder, eller?
Hej Caroline, tak fordi du læser med 🙂 Jeg bruger den gule husk og oftest dobbelt mængde af guargummi 🙂