E-Numre

Jeg tænker, at det, her på en mandag, er tid til et lille tip. Jeg har nemlig set lidt nærmere på  Astma og Allergi forbundets vejledning i glutenfrie produkter. Der er i forvejen rigtig mange forskellige ting, som vi skal gå uden om, hvilket i også kan se i mit glutenfrie opslagsværk her. Men jeg tænkte, at jeg ville gå i dybden med E-numre. Grunden til, at nogle e-numre ikke er glutenfri er, fordi de er tilsætningsstoffer, som kan indeholde små mængder af gluten, fordi de er fremstillet af stivelse fra glutenholdige kornsorter. Det er dog vigtigt at understrege, at det skal fremgå af varedeklarationen, hvis stivelsen kommer fra kornsorter, som er glutenholdige. De er ofte kun anvendt i små mængder, og glutenmængden er derfor meget lille, der hvor de anvendes. Jeg synes dog alligevel, det er værd at bringe et indlæg om det.

I får derfor en liste her:

E 1404: Oxideret stivelse
E 1410: Mono-stivelse-phosphat
E 1412: Di-stivelse-phosphat
E 1413: Phosphateret di-stivelse-phosphat
E 1414: Acetyleret di-stivelse-phosphat
E 1420: Acetyleret stivelse
E 1422: Acetyleret di-stivelse-adipat
E 1440: Hydroxy-propyl-stivelse
E 1442: Hydroxy-propyl-di-stivelse-phosphat
E 1450: Stivelse-natrium-octenyl-succinat
E 1451: Accetyleret oxideret stivelse.

Jeg er sjældent stødt på dem i de produkter, jeg køber, men det er da sket. Jeg prøver at huske det på, at det ikke må være E-numre over “14”-“04”. Jeg håber, dette indlæg gør jer lidt klogere på de glutenfri varedeklarationer.

Pernille

, ,

4 Responses to E-Numre

  1. Kathrine 6. december 2015 at 11:33 #

    Hej 🙂
    Jeg er en pige på 25 og nydiagnosticeret med cøliaki. Vil bare lige give dig en stor ros for din overskuelige blog og blandt andet dette indlæg! Simpelthen så rart med sådan nogle overblik som dette! Det er lidt en jungle! 🙂 Jeg vil surfe videre rundt. Har allerede linket til din hjemmeside til flere familiemedlemmer 😉

    Kærlig hilsen Kathrine

    • Pernille 7. december 2015 at 21:33 #

      Hej Kathrine, tusind tak for din besked – du er for sød 🙂
      Jeg er rigtig glad for at du kan bruge min side, den første tid med cøliaki er lidt en jungle ja, så sig endelig til hvis der er spørgsmål eller noget, som virker uforståeligt 🙂 Så skal jeg gøre mit til at hjælpe dig 🙂
      Måske du også kan få gavn af mine indlæg med guides gennem slik, øl og chokolade som også ligger herinde på bloggen 🙂
      Varmeste hilsner Pernille

  2. Lise-Lotte 11. august 2018 at 18:56 #

    Hvorledes overholder producenterne ved at fortælle hvad ekspemlvis glukose sirup er lavet af?

  3. Annemette 29. marts 2019 at 16:59 #

    Der er glukosesirup i Bulows lakrids. Og det er højst sandsynligt af hvede. Det mente en sælger i en af deres butikker. Iøvrigt er det vannvittige priser. Kr 150 for ca 20-30 lakridskugler.
    Der er mange flere produkter hvor der er dette i, hvor der ikke står det er lavet af hvede (glukosesirup eller dextrose)

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.