Glutenfri chokolade – en guide

Som i nok vil finde ud af, er jeg en kæmpe chokolade-elsker. Jeg har forsøgt, at samle en lille oversigt over det “almindelige” chokolade som jeg har fundet uden gluten.

Bounty – Er lavet uden gluten og rigtig god til en lille snack.

Daim – Er glutenfri og jeg bruger det ofte til desserter eller blandet i vaniljeis. Der findes dog nu en glutenfri Daimis også.

Galle & Jessen Pålægschokolade – Er glutenfri både i lys og mørk udgave.

M&M’s – Både den med peanuts og ren chokolade er glutenfri.

Odense Chokolade – Når jeg bager eller laver chokolade bruger jeg altid blokkene fra Odense Marcipan. De smager dødgodt og er uden gluten.

Summerbird – Rigtig mange ting fra Summerbird er glutenfrit. Efter de er gået “Organic”, har jeg endnu ikke kunne finde et eneste produkt, som ikke er glutenfri.

Toblerone – Jeg hører ofte denne fætter kalde på mig, når jeg går gennem supermarkedet. Det fede er at alle Toblerone varianterne er glutenfri.

Tofiffee – Er glutenfri og er let at få fat i.

Økologisk chokolade – Der findes heldigvis også mange forskellige glutenfri chokolader, hvis man kigger til økologi. Blangt andet hos Helsam.dk er der et stort udvalg du kan finde her.

Jeg vil arbejde på at udbygge listen. Måske den næste oversigt skal gå på slik? Eller er der andet hvor i virkelig mangler et overblik?

Disclaimer – Der ændres ind i mellem på ingredienserne på chokolade, så sørg altid for at læse på ingredienserne når du køber ind, også chokolade som står på denne liste. Det kan være ændret inden jeg får listen opdateret. 

Pernille

, ,

11 Responses to Glutenfri chokolade – en guide

  1. Hanne Zeuthen 16. oktober 2014 at 21:48 #

    Hej Pernille
    Sikke en flot blog du har lavet, den vil jeg bestemt følge 🙂
    Det er altså ikke alt chokolade fra Marabou der er gluten i, så du kan roligt spise det uden kiks, kage, knas og lignende 😉 Men hvis det var dem du var vild med, så er det selvfølgelig ærgerligt.
    Hilsen fra Hanne

    • Pernille 17. oktober 2014 at 8:55 #

      Hej Hanne
      Tusind tak for de søde ord, jeg er glad for du vil følge med 🙂
      Mht Marabou, så står der på pakken at det indeholder spor af gluten. Jeg er meget sensitiv, og jeg holder mig 100% fra risikoen for at få en reaktion, og vil også til hver en tid råde folk til det samme 🙂 Nogle gange hvis mægderne er små nok, kan man nemlig godt beskadige tarmen med gluten, uden man mærker det.
      Det er derfor jeg skriver som jeg gør 🙂
      Varme hilsner Pernille

      • Hans 6. december 2019 at 14:46 #

        Jeg har hørt, at der er glutenallergi og, at der er glutenintolerens. Det er 2 forskellige ting. Og det er faktisk glutenallergikere, der godt kan tåle mikroskopiske mængder gluten, mens folk med cøliaki, altså glutenintolerens ikke engang kan tåle mikroskopiske mængder gluten. De kan bl.a udvikle manier.
        Tidligere kunne man kun få foretaget en tyndtarmsbiopsi for at konstatere om man har cøliaki eller ej. Nu kan man også tage en blodprøve.
        Hvis blodprøven er positiv, d.v.s. at man har cøliaki, skal man have foretaget en tyndtarmsbiopsi, hvor de klipper lidt af tyndtarmen og studerer den under et mikroskop.
        Den kan så nogle gange være negativ, selvom blodprøven er positiv, og så har man ikke cøliaki.
        Nu er jeg ikke læge. Jeg er førtidspensionist, der interesserer mig for emnet og har læst litteratur om det.
        I litteraturen har jeg læst, at vi mennesker har en mave/tarm-barriere og en blod/organ-barriere.
        Man kan ikke lade være med at tænke, at selv om mave/tarm-barrieren er uskadt efter indtagelse af gluten, så er den positive blodprøve et indicie på, at der er noget galt ved blod/organ- eller blod/hjerne-barrierens tolerance af gluten.
        Ikke mindst fordi jeg også er stødt på i litteraturen, at man kan have rigeligt med B12-vitamin i blodet, men mangle B12-vitamin i organerne.
        B12-vitamin mangler hos cøliaki-patienter, der har spist gluten.
        Man kan både fødes med cøliaki, men nogle udvikler det først i teenage-årene.
        Jeg havde en ven, som blev født med cøliaki. Det blev ikke opdaget og gik udover hans kognitive og fysiske udvikling i de første leveår. Han var først mange år i “åndssvage-forsorgen” som udviklingshæmmet, og så var han flere år i psykiatrien.
        Hans cøliaki forsvandt da han blev ældre, men han udviklede så cronhs sygdom i stedet.
        Selv har jeg colitis-ulcerosa og min mor har cøliaki.

  2. Rikkemaiah 28. november 2014 at 9:02 #

    Hej
    Tak for en rigtig inspirerende blog med gode opskrifter.
    Ang. chokolade så synes jeg, at der er mange flere mærker, der er glutenfri. Jeg handler tit i min lokale helsekost (Ren Kost i Jægergårdsgade, Aarhus) og her har de et stort udvalg af økologisk, biodynamiske chokolader. En del af dem er ren mørk chokolade uden ret meget andet end sukker tilsat (man kan også købe Stevia chokolade her). Jeg kan ikke huske mærkerne, men tror de er udenlandske. Tyske og belgiske. Så jeg synes ikke, det er svært at finde glutenfri chokolade.

    Det er for øvrigt tit at der står, at noget kan indeholde spor af gluten (eller nødder fx) og når der står SPOR er det ikke fordi der kan være gluten i produktet men fordi produktet er lavet i en hal/et rum/et bord, hvor der OGSÅ bliver behandlet glutenholdige varer. Også derfor at man skal købe glutenfri havregryn, selvom havre i sig selv ikke indeholder gluten, men fordi havregryn ofte laves på maskiner hvor der også laves noget mel el andet med gluten. Glutenfri havregryn er med garanti lavet på helt rene maskiner og steder. Men hvis man er decideret glutenallergiker (får meget voldsomme reaktioner ved bittesmå spor) så skal man selvfølgelig holde sig helt fra det. Jeg er så kun glutensensitiv og reagerer ikke, hvis der står “kan indeholde spor af gluten”.
    Nå, det var bare min erfaring, hvis nogen kan bruge det.
    Hilsen Rikkemaiah

    • Pernille 30. november 2014 at 20:15 #

      Hej Rikkemaiah
      Tusind tak for de søde ord 🙂
      Jeg har også selv tidligere købt chokolade af andre mærker end disse. Jeg husker bare heller ikke navnet 🙁 Så hvis du en dag kommer forbi og ser hvad det er mærkerne hedder, så skriv det endelig herinde. Så skriver jeg dem gerne på listen 🙂
      Jeg er selv ret sensitiv og reagerer nogle gang hvis der er mærkeret med “spor af”. Derfor holder jeg mig helt fra det. Derfor spiser jeg glutenfri havregryn i små mængder 🙂 Min mave er ikke så stor fan af dem i store mængder nemlig.
      // Pernille

  3. Michelle 26. august 2015 at 15:18 #

    Hej Pernille!
    Sikke en fin blok du har lavet, og hvor er det fedt at der er folk som dig, der tager sig tid til at hjælpe andre! Jeg er blevet en af de trofaste følgere efter jeg opdagede din blok 🙂

    Jeg har lige en lille kommentar til din liste. Det kunne være rigtig fedt, hvis du vil lave en liste over slik der er glutenfri. Jeg lever naturlig glutenfri, og det er ikke rigtig lykkedes mig endnu at finde noget slik jeg må spise. Så hvis du kender til nogle mærker, så vil jeg personligt have stor glæde af det 🙂

    Mvh Michelle

  4. Gitte Andersen 12. maj 2017 at 16:16 #

    Hej Pernille
    Meget inspirerende blog. Dejligt med links og forslag. Jeg har dog en lille kommentar, hvis man reagerer på spor af gluten, som jeg og mange andre, holder listen herover ikke. Der er glukosesirup og/eller maltodextrin i mange chokolade og sliktyper, der kan være udvundet på hvede, herunder Daim, guldkarameller og mange andre lækkerier. Mørk og mælkechokolade fra Toblerone er ok, men ikke hvid Toblerone desværre. Nogle af Tom’s chokolader (små aflange æsker) med lyse og mørke chokoladekringer + dem med lys og mørk og nødder er okay. Toms Guldbarre mælk, mælk m. nødder og mørk er også ok. Jeg tror det er fordi disse typer er lavet på meget gamle opskrifter, der ikke er ændret, fra dengang man brugte sukker i stedet for glukose og alt muligt andet. Mht. slik er det straks meget vanskeligere at få noget naturlig fri for gluten. Der findes dog et mærke der hedder Bio Organic Candy Tree, hvor man i Kiwi kan købe lakrids og røde snørrer, der er naturlig fri for gluten. Googler man mærket, er der et større udvalg af lignende sliktyper, som man kan købe på nettet. Mvh èn der blev mere og mere syg af at spise ting med spor af gluten sv. til EU’s lovgivning om at der må være op til 20 ppm Gluten i varer under den misvisende betegnelse Glutenfri.

    • Pernille 15. maj 2017 at 16:41 #

      Hej Gitte 🙂 Tusind tak for din besked, dejligt med ekstra inputs til mine indlæg 🙂

  5. Henriette 19. september 2017 at 7:46 #

    Hej,

    Jeg bruger Callebeut chokolade som er glutenfrit, i modsætningen til Valhrona. Det fungerer super godt når det skal være ekstra lækkert. Det er både den mørke, lyse og den hvide der er uden gluten!

    • Pernille 1. oktober 2017 at 2:13 #

      Hej Henritte, det kender jeg ikke. Det vil jeg ud på jagt efter 🙂 Jeg mangler nemlig ofte en god kvalitetschokolade 🙂

  6. Anni Rasmussen 19. december 2017 at 18:24 #

    Hej Pernille

    Tak for det store arbejde du lægger i at `”rede” alle os der ikke tåler gluten og baner vejen til alle godterne=D

    De bedste hilsner

    Anni Rasmussen

    Rigtig god jul & godt nytår

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.