At være veninde til en med cøliaki!

Fjerde søndag i rækken og det er tid til næste indlæg i min lille cøliaki søndagsserie. I er simpelthen for vilde, mine tidligere indlæg er blevet besøgt for vildt! Du kan stadig nå at læse de 3 tidligere, hvor jeg skriver om det at bo sammen med en, der faktisk godt tåler gluten HER, eller indlægget hvor jeg interviewede min kæreste om hvordan han tænker, det er at bo sammen med en som har cøliaki HER og senest hvor min mor fortæller om at have et barn med cøliaki HER.

Denne gang er vi nået til den af mine veninder, som jeg har kendt i længst tid, over 20 år faktisk. Hun er den som fik mig til at indse at det ikke at kunne tåle øl da er lige meget så længe man kan drikke drinks, den som med glæde vadede hele byen rundt med mig for at finde noget mad dengang caféer og restauranter ikke lige vidste hvad gluten var og så er hun altid med på at udforske nye sjove ting som glutenfri.

I har helt sikkert hørt om hende før, hun blogger nemlig HER og har været omtalt i mange forrige indlæg. Har I nogle kommentarer, så er I mere end velkommen til at spørge løs i kommentarfeltet.

Cille og P

Hvad tænker du, når jeg siger glutenfri?

Så tænker jeg på et vilkår og en livsstil – og ikke på begrænsning og sygdom.

Hvor ofte laver du glutenfri mad?

Jeg laver kun bevidst glutenfri mad når jeg er sammen med Pernille eller andre i min omgangskreds, der også er allergiske. Med bevidst mener jeg, at jeg sikkert laver glutenfri mad meget oftere, men at det ikke er noget jeg tænker over med mindre det skal indtages i selskab med P.

Hvordan er det at være veninde til en som har cøliaki?

Jeg tænker ikke det er meget anerledes end at være veninder med en der tåler alt. Jeg har veninder og familiemedlemmer som er meget kræsne – det faktisk mere besværligt, at holde styr på.

Men jeg har så heller ikke veninder, som jeg er veninder med på samme måde, som Pernille og jeg er veninder. Hun er en stor del af mit liv! Vi taler sammen flere gange dagligt og det har vi gjort de sidste 20 år. Så jeg var med dengang hun fik konstateret cøliaki og det hele var svært og mange forsøg endte på toilettet 😉 Til nu hvor hun har udviklet sig til at være en dygtig glutenallergiker. Vi omkring hende har udviklet vores viden samtidig.

Der er selvfølgelig nogle ting man tager hensyn til, men det er ganske naturligt når man kender hinanden godt. Pernille ved jeg ikke bryder mig om cola med sukker, så hun er sød og køber light til mig. På samme måde serverer jeg ikke noget for hende, jeg ved hendes mave ikke kan li’.

Føler du at det er svært at tage hensyn til?

Nej! Der er masser af god mad og ikke mindst snacks som er naturlig glutenfri. Det handler blot om ikke at fokuserer på begrænsningerne, men at udforske mulighederne.

Hvad har du lært ved at være veninder til en med cøliaki?

Jeg har lært hvad og hvor meget gluten egentlig er. Pernille er, ikke mindst på grund af bloggen, et kendt navn, også i min familie og omgangskreds. Når jeg overfor ”uvidende” skal forklare, hvad glutenallergi/cøliaki er, er det nemme svar at, hun ikke kan tåle mel. Men gluten er jo så meget mere end det. Jeg er efterhånden god til at læse varedeklarationer, men jeg kan huske, jeg blev overrasket, da vi fandt ud af at glukosesirup i vingummier også kan give reaktion.

3 ting, som overraskede dig ved en glutenfri diæt?

  1. Hvor mange varer, der ”gemmer” sig gluten i. Vingummierne er bare et eksempel ud af mange.
  2. Samtidig overrasker det mig hvor let det er at gå uden om de gluten-holdige varer OG erstatnings varerne (glutenfri pasta f.eks.) – med naturligt glutenfri og ikke forarbejdede varer kan man lave meget forskelligt rigtig lækkert.
  3. Hvor lidt der skal til! Jeg ved, at der er forskel på hvor meget der skal til før man som glutenallergiker reagerer, men jeg er stadig forundret over at en mikro krumme eller spor i en krydderiblanding kan give udslag. Menneskekroppen er vild!

Hvordan passer du bedst på din glutenallergiker?

Planlægning er nok kodeordet! Vi har efterhånden fundet frem til nogle retter, som vi begge godt kan li’ og som aldrig slår fejl. Når vi er hos mig, er jeg opmærksom på at skærebrættet og skåle bliver vasket ordentlig af inden vi går i krig i køkkenet. Vi laver mest mad hjemme hos os selv – her er der ligesom mest tjek på det og risikoen for, at en hygge-aften ikke bliver spoleret er mindst. Men vi har efterhånden også fundet caféer og restaurationer i Odense som tilbyder glutenfri menuer – jeg har i hvert fald fortæret et par burgere fra Cuckoo’s Nest og sushi fra Bar Sushi sammen med Pernille.

Hvad er din go-to ret, når der skal laves glutenfri mad?

P og jeg har en ret vi kalder ’vores ret’ – kylling, babymajs, snackærter og peberfrugt i karrysovs med ris og revet gulerod. Og VIGTIGT; peanuts drysset ovenpå.

Hvad er dine 3 bedste tips til andre veninder?

  1. Spørg! La’ vær’ med at forsøg eller køb et eller andet fancy. Din glutenallergiker har helt sikkert svar på din tvivl eller en favorit blandt de glutenfri varer.
  2. Sæt dig ind varedeklarationerne! Det er slet ikke så uoverskueligt som det kan virke. Så snart du kender de par ting, du skal kigge efter er det lige til. Og så synes jeg faktisk producenterne bliver bedre og bedre til at skrive advarsler ala. ”Kan indeholde spor af…” og det gør det jo kun lettere.
  3. Vælg de rene varer! Hvis du vil være helt på den sikre side så undgå forarbejdede varer. Vælg ris og kartofler frem for pasta og nødder og frugt frem for slik.. Så bliver du heller ikke tyk af det 😉
  4. Snak om det! Jeg tillader mig at tilføje et fjedre fif 😉 Pernille og jeg taler meget om hvad hendes cøliaki betyder for hende. Hun fortæller når hun har det skidt og hvad hun tror er gået galt. Vi har snakket om bekymringer ved nye arbejdspladser, udlandsrejser, første dates osv. I starten talte også meget om hvad det egentlig er, der sker nede i tarmene og hvor alvorligt det kan udvikle sig, hvis man ikke indretter. Så drop berøringsangsten – du bliver klogere og jeg er sikker på din glutenallergiker også vil sætte pris du lytter og måske giver idéer fra en anden vinkel!

Hvordan har det ændret de ting vi laver sammen?

Pernille fik konstateret cøliaki stort set samtidig med vi begge flyttede hjemmefra og vi skulle dermed allerede finde ud af en ny måde at være sammen på, selv lave mad, selv handle og alt det der fører med. Det er selvfølgelig ærgerligt, at hun ikke kan være med i spontane øl og pizza aftaler, men vi har nu alligevel altid været mest til flere timers forfest foran make-up spejlet og farverige drinks!

Pernille

, ,

Der er endnu ingen kommentarer.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.