Jeg elsker fødselsdag, faktisk kan jeg ikke finde ret mange ting som overgår en hyggelig dag med gæster og hygge fra man slår øjnene op til de trætte falder i igen. Mine første år som glutenallergiker var det dog en dag som jeg gik i møde med delte følelser. Man vidste jo godt at sådan et fødselsdagsbord ikke blev helt det samme uden dampende varme lækre hjemmebagte boller. Men med årene er det lykkedes mig at finde frem til en opskrift som stort set altid lykkes at bage.
Så på trods af navnet fødselsdagsboller, kan de altså også sagtens bruges på alle årets andre dage.
Jeg har ikke fødselsdag i dag, men det er trods alt World Nutelladag. Og det er da grund nok til at fejre! Derfor måtte jeg selvfølgelig fluks hjem og bag disse fantastiske boller, så jeg havde noget at spise min Nutella på.
De er rigtig gode lune, gode dagen efter og knap så gode på tredje dagen. Så det kan anbefales at fryse dem ned hvis man bager en stor portion. Men der er alligevel mirakler at opnå hvis man lige smider dem i en brødrister.
Er du ikke til fødselsdagsboller under din Nutella, så kan du finde mine andre opskrifter på brød lige HER.
Glutenfri fødselsdagsboller
Ingredienser
- 130 g smør
- 3 dl mælk
- 50 g gær
- 2 æg
- 320 g glutenfri mel (Fx. Schär mel mix B eller TJOIS Basis melmix)
- 1 tsk. salt
- 1 ½ spsk. sukker
- 2 spsk. loppefrøskaller, fin
- ½ tsk. stødt kardemomme
Sådan gør du
- Smelt smøren i en gryde og tilsæt herefter mælken. Opvarm blandingen til den når en temperatur på omkring 38 grader.
- Tag gryden af blusset og opløs gær og sukker heri.
- I en skål piskes æg til en skummende masse.
- Under omrøring tilsættes massen fra gryden i skålen med æggemassen.
- Sigt melet og psyllium/guargummi i skålen. Det gør at du undgår klumper, som er umulige at røre ud.
- Tilsæt herefter salt og kardemomme.
- Lad dejen hæve lunt i 30-40 min.
- Form dejen til boller med en ske på bageplade med et nyt stykke bagepapir.
- Lad bollerne efterhæve i ca. 40 min.
- Forvarm ovnen til 225 grader.
- Bag bollerne midt i ovnen i omkring 10-12min.
tusind tak for en fantastisk blog? jeg vil høre om du ved hvor mange kalorier der er i disse boller pr 100 g og evt i nogle af de andre opskrifter ? Vh Lea
Hej Lea.
Jeg kender desværre ikke kalorieindholdet i mine opskrifter. Men jeg går ikke ud fra at disse boller er af den slags som egner sig under en slankekur 😀
Mvh.
Pernille
Hvordan ser orange finax ud? Synes ikke kan finde det. Hedder den noget mere ? ?
Hej Line
Den er vidst udgået, jeg bruger selv som alternativ enten REMAs lyse brødblanding eller Schär melmix B 🙂
Hej Pernille, ved du, om rød Finax kan erstatte den orange? Mvh Lisbeth
Hej Lisbeth
Det plejer jeg sagtens selv at kunne. Måske der skal en anelse mere af den røde til 🙂
Har nu bagt dem to gange og de er fantastiske!
Hvor er det dejligt at høre 🙂
Hej Pernille. Nu har jeg lavet bollerne nogle gange nu. Men være gang jeg laver det bliver de slime og dejen er ikke til arbejde med. De hæver heller ikke og nå de kommer på pladen flader de ud og bliver vandede. Er der noget jeg gør forkert. Bollerne smager godt det har intet med det. Men syns bare det er irriterende at de bare flader ud som pandekager
Hilsen Stine
Hej Stine
Det an afhænge af hvilken melblanding du bruger, du kan med fordel prøve at tilføje lidt mere mel end der står angivet i opskriften. Bruger du den helt fine loppefrøskaller som enten FiberHusk eller den fra Biogan som er helt fin? Det kan også være mængden heraf, som skal øges lidt alt efter hvilken slags du bruger 🙂
Mvh. Pernille