Glutenfri brunsovs

I dag er det Mortens aften, og hvis din familie er lige så traditions-ivrig som min, så betyder det and med brun sovs i lange baner. Jeg er flere gange stødt på folk, som slet ikke kan forstå, hvordan jeg dog spiser sovs, nu jeg ikke kan tåle gluten. Hvilket hver gang undrer mig, da en sovs jo ikke død og pine behøver at være opbagt. Er du ikke så rutineret i det at lave en god glutenfri sovs, så hæng lidt på her.

Min mor har nemlig lært mig at lave en, skal jeg selv lige sige det, killer brun sovs. Den er faktisk ikke så anderledes end alle andre sovse, det hele gælder bare om at finde de små magiske tricks frem fra hatten.

  • I en gryde samles lidt fedt fra anden/flæskestegen/hvad du nu skal bruge den brune sovs til.
  • Hertil tilsætter du så mælk og fløde i samme mængde, som du ønsker din sovs.
  • Koger du samtidig kartofler, så giver det en rigtig god smag, lige at tilsætte et par dl af kartoffelvandet også.
  • Tilsæt sovsekulør.
  • Bring hele svineriet i kog og nu er det, at magien sker.
  • I et glas blander du 1-2 spsk maizenastivelse og ca. 0,5 dl vand. Rør godt rundt, så der ikke er klumper.
  • Langsomt tilsættes små mængder af din maizenablanding til gryden med sovs.
  • Det er vigtigt ikke at tilsætte for meget ad gangen, da det først tykner sovsen, når det koger. Så hvis man er for rundhåndet med maizenablandingen og sovsen først senere koger, ender du med at skulle skære sovsen ud med kniv og gaffel.
  • Smag til med salt og peber.
  • Lag sovsen koge i nogle minutter.
  • Server!

Det er simpelt og jeg har aldrig serveret denne sovs for nogen, som har kommenteret på, at den ikke er som en rigtig opbagt sovs. Du skal dog være opmærksom på ikke at tilsætte købe fond eller buillion, da en del godt kan indeholde gluten i form af byg. Men har du godt med fedt fra kødet, så er det heller ikke noget, du behøver. Er du ikke selv glutenallergiker, men skal have en på besøg i aften til Mortens and, så er mit bedste råd at lave en kæmpe balje sovs på denne måde. På den måde kan alle rundt om bordet spise det samme, ingen (læs personen med glutenallergi) føler sig ikke anderledes eller til besvær og bonus er, at du sparer en gryde i opvask senere. Det kan ikke blive lettere eller billigere at lave glutenfri brunsovs.

Glutenfri brunsovs

Pernille

, , ,

5 Responses to Glutenfri brunsovs

  1. Tekla 19. november 2014 at 14:43 #

    Lige det her med sovsen har jeg også oplevet at folk går helt i baglås over. Selv når jeg spørger hvordan de jævner deres hjemmelavede kirsebærsovs, som ifølge alle de opskrifter jeg har fundet skal jævnes med maizena da det bliver uklart ved brug af hvedemel, kan de ikke selv komme frem til at de så selvfølgelig også kan bruge maizena til alm. sovs, generelt alt hvad der skal jævnes. Og hvis de hader maizena så kan kartoffelmel også bruges, det er sværere at undgå klumper med kartoffelmel, men det kan bruges.

  2. Nana 29. marts 2015 at 1:39 #

    Hej 🙂

    Jeg er lige faldet over din blog og vil nu helt klart til at følge den!
    Jeg har forhøjet stofskifte og burde derfor undgå at spise gluten, så vil nu følge med
    i din blog og begynde med mit nye glutenfri liv.

    Men jeg har et spørgsmål: Har mange steder set at man kan købe glutenfrit mel, kan man bruge det til en opbagt sovs ligesom almindeligt hvedemel?

    • Pernille 29. marts 2015 at 1:41 #

      Tusind tak for de søde ord om bloggen 🙂 Jeg har ikke selv prøvet at lave en opbagt sovs, jeg jævner altid med maizena. Men jeg har hørt at andre har succes med at bruge Jyttemel (en slags glutenfri mel) til at lave en opbagt sovs 🙂

  3. Tine 17. april 2016 at 15:58 #

    Sovesekulør uden gluten, hvilken , hvorfra ? …, for der er gluten i den vi plejede at bruge …

    • Pernille 17. april 2016 at 17:04 #

      Jeg bruger selv den fra Kavli, som bare hedder Kulør 🙂

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.