Foråret er ved at have indfundet sig og efterhånden stiger forventningerne også til sommerens kommen. For mit vedkommende betyder forår og sommer én ting, sæsonen for glutenfri jordbærtærte er på vej.
Glutenfri jordbærtærte har alle dage været min absolutte yndlings kage, hvilket, med cøliaki, bliver en lille smule mere besværligt end blot at svinge ind forbi bageren hver lørdag hele sommeren. Heldigvis er en glutenfri jordbærtærte en let kage at bage selv og denne opskrift går man aldrig fejl af, faktisk bliver den endnu mere smagfuld end bagerens.
Med den her opskrift vil man altså ikke gå rundt og savne en jordbærtærte, men med god ro kunne nyde sommeren og alle dens glæder.
Det gode ved denne glutenfri jordbærkage er, at den meget simpel kan laves både glutenfri og laktosefri ved at bytte mælk og fløde ud med en laktosefri udgave. Man kan også sagtens bruge mandelmælk i stedet for piskefløden. Dr. Oetkers kagecreme er nemlig både glutenfri og laktosefri, hvilket gør, at det er relativt få ingredienser, som skal skiftes ud.
Glutenfri jordbærtærte
Ingredienser
- 175 g mandelmel (Kan købes HER)
- 225 g rørsukker
- 200 g smør
- 3 æg
- 100 g mørk chokolade, uden gluten
- 2 ½ dl piskefløde
- ½ portion glutenfri kagecreme (opskrift HER)
- 1 bk. jordbær
Sådan gør du
- Forvarm ovnen på 180 grader
- Bland mandelmel, rørsukker og smør godt sammen
- Tilsæt æg og pisk det ved høj hastighed til en luftig masse
- Kom dejen i en spring- eller tærteform (ca. 22cm i diameter)
- Bag dejen i 25-30 minutter ved 180 grader
- Hak den mørke chokolade fint og drys det over den varme kage, når den tages ud af ovnen. Efter få minutter kan man forsigtigt pensle chokoladen ud over hele kagen i et fint lag
- Stil kagen på køl
- Lav kagecreme som i opskriften
- Stil det på køl til blandingen er stiv
- Pisk nu fløden til let flødeskum og vend i kagecremen
- Fordel din kagecreme over den afkølede kage
- Skær jordbærrene ud i skiver og fordel dem over kagen
Kan den laves dagen før ?
Du kan sagtens bage bunden dagen før og så først pynte den på dagen.
Jeg har selv opbevaret den i køleskabet i op til 2 døgn efter den er pyntet. Men jordbær og fløden bliver lidt kedelig at se på når den har stået natten over.
Hej.
Jeg er ny i tilberedning af glutenfri mad. Kan Dr. Oetkers kagecreme ikke indeholde spor af gluten?
Hej Lisbeth
Jeg har undersøgt sagen da jeg aldrig selv har reageret på kagecremen og det i øvrigt først er for nylig at der er påskrevet ‘spor af gluten’ på indpakningen. Som du kan læse nedenfor er der altså ikke direkte spor i cremen og man kan nok argumentere for at der er mindre gluten i end grænseværdien på under 20ppm.
Har du andre spørgsmål er du altid velkommen til at skrive til mig 🙂
Jeg fik følgende svar fra Dr. Oetker:
Der er – som du sikkert allerede ved – meget stram lovgivning ift. hvis man ønsker at deklarere sine produkter for glutenfri. Hvis man ønsker en glutenfri produktdeklaration kræver det en række særlige produktionsforanstaltninger. Lad mig nævne et eksempel: På en fabrik produceres der jo ofte en række forskellige produkter. Hvis der i samme rum produceres et produkt med gluten og et produkt uden gluten, må man ikke kalde det ikke-glutenholdige produkt for glutenfrit, da der i teorien kan være små partikler af gluten fra det glutenholdige produkt, der påvirker det ikke-glutenholdige produkt. Derudover skal der laves en række tests af produktionsbåndet, og det skal renses på en bestemt måde, hvis man ønsker at deklarere sine produkter for glutenfri.
Vores Kagecreme kan indeholde spor af gluten, fordi der på samme produktionsbånd tidligere kan være produceret glutenholdige produkter. Selvom vi naturligvis rengør produktionsbåndet grundigt mellem produktionerne kan vi af lovgivningsmæssige grunde ikke kalde produktet for glutenfrit.
Det er grunden til at vi ikke kan deklarere vores Kagecreme for glutenfri. Der kan argumenteres for, at chancerne for at der er gluten i produktet er meget lille. Men vi kan ikke garantere noget.
Skal smørret smeltes?
Nej, det skal det ikke 🙂
Hej skal smøren være smeltet eller bare blød? Mvh nanna
Hej Nanna 🙂 Den skal bare være blød 🙂
Hej Pernille.
Jeg er ny i glutenfri bagning , det er vedr. din jordbærtærte
Kan bunden fryses?
Venlig hilsen Margrethe.
Hej Margrethe
Tak for din besked og velkommen til 🙂
Jeg ville ikke fryse bunden, jeg ville frygte den blev for smattet af det. Den kan dog sagtens bages dagen i forvejen og så blot pyntes med skum og bær på dagen 🙂
God fornøjelse med den!
Pernille
Hej
Har prøvet at fryse bunden, det fungere fint. Den var hverken “smattet” eller tør efter optøning
Hej
Jeg synes en kage til 10 mennesker er for lidt, og for ikke at skulle sætte to kager på bordet tænkte jeg at bage to kager i en form.
Tror du det kunne lade sig gøre i en lille brandepande og hvad ville bagetiden så være?
Hej Sarah
Det tror jeg sagtens du kan, men jeg ville også give den lidt ekstra. Du kan holde øje med hvornår den ikke er flydende i midten længere 🙂 Alt efter form, højde og tykkelse ville jeg give den ca. 10 min længere 🙂
Hvor ser det lækkert ud, den må afprøves inden jordbærsæsonen er ovre 🙂
God sommer
Hej
Tak for en nem og lækker glutenfri opskrift
Jeg har prøvet at fryse en færdigbagt bund, det fungerer helt fint
Efter den var tøet op fik den kort tid (45 sek) “på hovedet” på brødristeren på et stykke bagepapir, herefter lagde jeg pålægschokolade på, som smeltede fint
Nemt at lave, og nemt at have “på lager”
Tak:-)
Hej Pernille
Nu starter æble/pære sæsonen jo, mon den kan bruges som “base” for en tærte, hvor æble/pære lægges ovenpå og bages med 🤔 og så cremefraiche til i stedet for creme.
Bagte den i sommers og den smager himmelsk og var så dejlig nem at lave 😃
Det er bestemt en mulighed, det lyder som en lækker kage.. Det vi jeg prøve 😀